HírekKék-hírek

Regisztrált kerékpárt lopott, nem jutott vele messze.

A mentőszolgálat munkatársai 2023. szeptember 21-én este kérték a fonyódi rendőrök segítségét, mert egy, korábban a kerékpárja mellett magatehetetlenül fekvő, ittas férfi az ellátása közben agresszív viselkedésével akadályozta munkájukat.

A sérültet végül kórházba szállították, az őrizetlenül hagyott kerékpárról pedig az egyenruhások gondoskodtak. Az adott helyzetben meglehetősen karakteridegen – újszerű, női vázas – bicikli szemrevételezése során a rendőrök meglátták a „BikeSafe regisztrált kerékpár” feliratú matricát, így a nyilvántartási adatokból azonnal megtudhatták, hogy a jármű valójában egy fonyódi hölgyé. A tulajdonost telefonon el is érték, aki csak ekkor szembesült vele, hogy biciklijét a nyitott lépcsőházból ellopták.

A körzeti megbízottak a bűncselekménnyel megalapozottan gyanúsítható férfit másnap – az egészségügyi ellátását követően – előállították a Fonyódi Rendőrkapitányságra, ahol a nyomozók lopás vétség elkövetése miatt kihallgatták. Az 54 éves öreglaki lakos vallomása során úgy nyilatkozott, hogy a kerékpárt csak azért vette magához, hogy azzal gyorsabban leérjen a vasútállomásra, de inkább megállt italozni, és onnan már nem tudta folytatni az utat.

A régóta sikeres BikeSafe vagyonvédelmi program célja, hogy az állampolgárok számára lehetőséget biztosítson értékeinek megóvására. A regisztrációkor a kerékpárról a fotókkal együtt minden információ egy biztonságos, a rendőrség számára is hozzáférhető adatbázisba kerül. A nyilvántartási rendszer segítségével beazonosíthatóvá válik a kerékpár és így nagyobb valószínűséggel visszakerülhet jogos tulajdonosához. A kétkerekűeket egy BIKESAFE Regisztrált kerékpár feliratú matricával látják el.

Néhány fontos előny, amit az online rendszer kínál a regisztrált kerékpár tulajdonosoknak:

  • Hozzáfér a saját és a kerékpárja adataihoz, fotóihoz.
  • Nem kötelező, de megrendelheti a kerékpár fényképes törzskönyvét.
  • A törzskönyv díja 2000 Ft, mely tartalmazza a fényképes plasztik kártya elkészítését és postázását is.
  • Átruházhatja a regisztrációt, ha eladná a bringát.
  • A tulajdonos online hozzáféréséhez mindössze a tulajdonos e-mail címének rögzítése szükséges a regisztráció során.

A biciklik azonban csak akkor vannak biztonságban, ha a tulajdonosok is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a tolvajok ne tudják azokat megszerezni!

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság a témával kapcsolatban ezért az alábbi tanácsokra hívja fel a figyelmet:

  • Távozáskor mindig zárja le kerékpárját! A megbízhatóság fontos, inkább egyszer vegyen minőségi zárat, mint kétszer kerékpárt!
  • Biciklijét lakatolja stabil tárgyhoz, a vázat és a hátsó kereket egyszerre rögzítve!
  • Ha hosszabb időre kell otthagynia kétkerekűjét, eldugott helyek helyett válasszon a forgalmas, jól kivilágított, közterületi kamera által is belátott lehetőségek közül!
  • A könnyen leszerelhető tartozékokat (szerszámok, lámpák, sportkulacsok, okos eszközök) ne hagyja a kerékpáron!
  • Lakása, nyaralója udvarán se hagyjon lezáratlanul, vagy felügyelet nélkül biciklit. A kertkaput nappal is zárja be, éjszakára pedig a zárt tároló jelenti a még nagyobb biztonságot.
  • Regisztráltassa kerékpárját a BikeSafe program keretében, melyet a rendőrség díjmentesen végez!
  • Amennyiben minden óvatosság ellenére bűncselekmény áldozatává válik, ne változtassa meg a helyszínt, és azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!