HírekKék-hírek

“Biztonságban, egészségben!” prevenciós vetélkedő Fonyódon

Az online tér veszélyei kortól függetlenül leselkednek mindenkire.

A bűnmegelőzési szakemberek október 27-én délelőtt az áldozattá válás megelőzése, a vagyonvédelem, a kiberbiztonság, és közlekedésbiztonság témakörökben játékos vetélkedővel várták a szépkorúakat a Fonyódi Rendőrkapitányságon.

A programhoz a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Marcali Katasztrófavédelmi Kirendeltség, a Magyar Vöröskereszt Somogy Vármegyei Szervezete, valamint a Nők a Balatonért Egyesület munkatársai is csatlakoztak, akik a tűzvédelem, az egészségvédelem, a természetvédelem, illetve az állatvédelem témaköreinek legfontosabb kérdéseit ismertették a megjelentekkel.

A versenyen hét, egyenként három fős csapat mérte össze tudását. A résztvevők a feladatok megoldásán túl feltehették kérdéseiket, illetve megoszthatták tapasztalataikat a szakemberekkel.

A jó hangulatú vetélkedőt a somogyvári Szent László Hírvivői csapata nyerte meg, a második helyen a balatonboglári Boglári Gyalogló Klub csapata végzett, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig az ordacsehi 3 in 1 csapatának tagjai léphettek fel.

Fontos, hogy mindenki megismerje az elkövetési módszereket és ne dőljön be a csalóknak, ezért a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési munkatársai a kiberpajzs.hu segítségével óvatosságra intik a vásárlókat!

  • Az online piacterek, aukciós oldalak, internetes szolgáltatók nem vállalnak felelősséget a közzétett ajánlatok tartalmáért, ezt fontos észben tartani!
  • Ha Öntől vásárolnak, akkor legyen az gyanús, ha a bankszámla számán kívül bármilyen más adatot is kérnek!
  • Ne tévessze meg, hogy az Öntől vásárolni szándékozó személy egy csomagszolgálat linkjét küldi meg! Ott bizonyosan nem kérik el személyes banki adatait!
  • Ha üzenetben kap átirányító linket, ellenőrizze, hogy nem egy áloldalról van-e szó! Inkább lépjen ki és vegye fel a szokásos csatornán a kapcsolatot a bankjával!
  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, se telefonon, se e-mailen, se üzenetben a bankkártyája adatait, a háromjegyű biztonsági CVC kódot, PIN kódját, illetve netbankja belépési adatait! 
  • Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen fel vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja azt Önnek!
  • Lehetőség szerint mindig utánvéttel fizesse a megrendelt árucikket.
  • Nem megbízható forrásból származó linkre kattintva vagy ismeretlen webhelyeken online banki tranzakciókat ne indítson!
  • Különös figyelemmel járjon el minden olyan esetben, amikor az elektronikus levél küldője nem a szolgáltató hivatalos csatornáiról adja fel az üzenetet, vagy abban bármilyen személyes- vagy bankkártyaadat megadását kéri!
  • Amennyiben közműszolgáltatótól kapott email kapcsán felmerül Önben a gyanú, hogy adathalász üzenettel lehet dolga, mindig elővigyázatossággal járjon el!

Amennyiben, minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon, de bejelentést tehet személyesen is bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívószámon.