HírekKék-hírek

A múlt évben egy somogyi állampolgár sem vesztette életét lakástűzben

2023-ban összesen 6453 lakástűz keletkezett Magyarországon, 961-gyel kevesebb, mint 2022-ben és az év folyamán 83-an vesztették életüket lakástűzben. Somogy vármegyében nem követelt áldozatot egyetlen lakástűz sem.

Tovább csökkent a lakástüzek száma Somogyban: tavaly 259 lakástűzhöz riasztották a vármegye tűzoltóit, míg 2022-ben 298-hoz, 2021-ben pedig 332-höz. Azonban ez a szám is éppen 259-cel több, mint amennyinek lennie kellene!

A lakástüzekben 2021-ben hatan, 2022-ben ketten vesztették életüket, 2023-ban azonban nem követeltek halálos áldozatot a somogyi lakóházakban felcsapó lángok, míg országosan átlagosan négynaponta halt meg valaki lakástűzben. Decemberben volt a legtöbb tragikus kimenetelű eset, abban a hónapban 16-an vesztették életüket.

A leggyakrabban elektromos probléma, nyílt láng használata, a fűtési rendszer hibája, főzés, dohányzás, vezetett tűzhöz. A legtöbbször a kéményben, konyhában, illetve hálóban csaptak fel a lángok. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 10 lakástűz után indult tűzvizsgálat Somogyban.

A 259 tűzzel érintett somogyi ingatlan egyikében sem volt füstérzékelő. Azokban a magyarországi lakásokban, ahol volt ilyen készülék, ott nem sérült meg senki, hiszen a füstérzékelő már a tűz kezdeti fázisában jelez, amikor még van idő cselekedni.