HírekKözélet

A doni áttörés 81. évfordulóján Marcaliban is megemlékezést tartottak

2024. január 13-án, szombaton 17 órakor a Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébániatemplomban ünnepi szentmisével kezdődött a doni áttörés 81. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezés a magyar, a somogyi, a marcali és környékbeli hősökről, valamint az áldozatokról.

Az istentiszteletet Tomanek Ferenc Áron marcali plébános celebrálta és a jelenlévőkkel együtt imádkozott az áldozatokért. Orgonán Balogh Bálint kántor működött közre. Ezt követően a résztvevők mécsesekkel a Boldog II. János Pál pápa téren, a Római Katolikus Plébániahivatal előtti második világháborús emlékműhöz vonultak ki, ahol a KÉSZ Marcali Csoportjának elnöke köszöntötte a megjelenteket. Majd pedig Nagy Csaba hadikrónikás, a város második világháborús kutatója tartott megemlékező beszédet. Az előadó az emlékezés és emlékeztetés fontosságát hangsúlyozta, miközben felidézte a tragédiát túlélt egykori katona visszaemlékezését és élményét a doni harcokról. Az áldozatokra Isten irgalmát kérte, hogy örök nyugodalmat nyerjenek. Figyelmeztetett arra is, hogy sohase ismétlődjön meg egy ilyen, a magyarságot sújtó tragédia.

Ezután a jelenlévők az emlékmű talapzatánálelhelyezték a mécseseket és fejet hajtottak a hősök, valamint az áldozatok emléke előtt. Példa értékű, hogy – a felnőttek mellett – már gyermekek és fiatalok is részt vettek a 81 évvel ezelőtt bekövetkezett tragédiára való megemlékezésen.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Huszti Gábor, a Somogy Vármegyei Közgyűlés alelnöke; Miszi Zsuzsanna, és Molnár Ágnes Anna önkormányzati képviselők, Tomanek Ferenc Áron plébános, Király Jenő templomatya, akik szinténmécseseket gyújtottak és fejet hajtottak a marcali áldozatok emléke előtt.

A helyi civil szervezetek részéről pedig az elnökök: Huszár Géza nyugállományú őrnagy, a Honvéd Nyugállományúak Klubja; Szaka Zsolt, a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület;Pomozi Istvánné, a Marcali Szépasszonyok és a Fiúk Hagyományőrző Egyesületet (MASZÉP); továbbá Kiss Kálmán és Horváth Zsolt László titkár, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Marcali Csoportja képviseletében tisztelegtek és helyezték el mécseseiket a résztvevő tagtársaikkal együtt.Tisztelet a hősöknek és az áldozatoknak!

Az emlékünnepséget a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület, valamint a KÉSZ Marcali Csoportja közösen szervezte a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) támogatásával.

Írta és fotók: KÉSZ Marcali Csoport/Kiss Kálmán