HírekKözélet

Marcaliban is megemlékeztek a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján

2024. január 27-én, szombaton reggel 8 órakor mécseseket gyújtottak a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján a Széchenyi utca 12. sz. alatti emléktábláknál az ártatlan marcali áldozatok tiszteletére.

A megjelenteket elsőként Kiss Kálmán, a KÉSZ (Keresztény Értelmiségiek Szövetsége) helyi csoportjának elnöke köszöntötte, majd röviden ismertette, hogy ezt a napot az ENSZ közgyűlése 2005. november 1-én nyilvánította emléknappá. 1945-ben ugyanis ekkor szabadult fel a szovjet katonák révén az auschwitzi tábor, ahol számos nemzet polgárai, köztük a magyarok, illetve a marcaliak közül is sokan életüket vesztették.

Kihangsúlyozta, hogy Marcaliban 2012-ben készültek el az épület oldalfalán található emléktáblák. Ezt követően, Huszár Mihály történész jóvoltából, néhány évig még tartottak megemlékezéseket, azonban később sajnos feledésbe merült ez a törekvés.

Az utóbbi időkben pedig a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület és a KÉSZ Marcali Csoportja szervezett közös gyertyagyújtásokat, de a koronavírus-járvány miatt csak szűk körben lehetett ezeket megtartani.

Ezután dr. Pozsonyi Márk, az ipartestület vezetősége nevében vette át a szót és elsőként megköszönte Nagy Csaba hadikrónikásnak, Marcali háborús kutatójának, hogy annak idején ő kezdeményezte az emlékhely létesítését, melyet aztán néhai dr. Suchman Tamás, volt miniszter is azonnal felkarolt. A felszólaló hozzáfűzte, hogy sajnos szomorú aktuálpolitikai érintettsége is van ennek a megemlékezésnek, utalt ezzel a palesztin-izraeli háborúra; hangsúlyozva azt, hogy a holokauszt, minden politikai, etnikai, vallási hovatartozástól független tragédia.

Ezután a megemlékezés szónoka, Nagy Csaba hadikrónikás több, saját kutatásai alapján összegyűjtött marcali vonatkozású történetet mondott el. Ezekben a visszaemlékezésekben kiemelte a marcali emberek érzékenységét, segítőkészségét, emberszeretetét, szembe állítva a társadalomban, a világban uralkodó gyűlöletkeltéssel, és az egymás iránti kirekesztéssel. Az egyik elbeszélésből azonban kiemelte, hogy az akkori marcaliak azonban akár életük kockáztatásával is képesek voltak például, egy áldott állapotban lévő, ártatlan nőt megvédeni a nagykanizsai Gestapo-tól, és így végül a világra jöhetett egy értékes élet. Az előadó a beszédét olyan jézusi gondolatokkal zárta, amely szerint a szeretet összetartó ereje mentheti csak meg a világot.

Ezek után a jelenlevők elhelyezték a megemlékezés köveit és mécseseit, valamint fejet hajtottak az ártatlan marcali áldozatok előtt.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Huszti Gábor, a Somogy Vármegyei Közgyűlés alelnöke; dr. Mészáros Géza önkormányzati képviselő; dr. Huszár Mihály, a Marcali Múzeum történésze; Szaka Zsolt, a MKH. Ipartestület elnöke.

Írta és fotók: KÉSZ Marcali Csoport/Szaka Zsolt/Kiss Kálmán