HírekKék-hírek

E-bike-okra specializálódott egy román betörőpáros – fotóval

A Siófoki Járási Ügyészség nagyobb értékre, üzletszerűen és dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat azzal a két, húszas éveiben járó, letartóztatásban lévő moldáv férfival szemben, akik Balaton-parti kempingekből loptak nagy értékű elektromos kerékpárokat.

A vádirat lényege szerint a két vádlott régóta ismerte egymást és letartóztatásuk előtt csomagszállítással foglalkoztak, így gyakorta együtt közlekedtek Európa-szerte. A vádlottak 2023 júniusában érkeztek Magyarországra, ahol elhatározták, hogy Balaton-parti kempingekben nyaraló sértettektől nagy értékű, többnyire elektromos kerékpárokat és rollereket tulajdonítanak el jogtalanul, majd azokat az interneten értékesítik.

A vádlottak először egy Balatonalmádiban lévő kempingre csaptak le, ahol az egyik sértett lakókocsijának elősátrából a kerékpárok lezárására szolgáló lakat elvágásával két e-bike-ot loptak el közel 2,5 millió forint értékben.

A két férfi ezután Zamárdiba ment, ahol ismét egy lakókocsi elősátrába surrantak be, majd onnan két elektromos kerékpárt loptak el 3 millió forint értékben, melyeket egy román közösségi oldalon rögtön meg is hirdettek. A vádlottak ezt követően Balatonfüredre autóztak, ahol a magukkal vitt erővágóval és kombinált fogóval a szögesdrótot átvágva bementek az egyik kemping területére, majd a kerékpár bérbeadással foglalkozó Kft. raktárját feltörték, és onnan három db. e-bike-ot loptak el 3,5 millió forint értékben, illetve két nyaralóvendégtől elektromos rollereket is eltulajdonítottak összesen 1,5 millió forint értékben.

A vádlottakat végül a nyomozók 2023 júliusában elfogták és őrizetbe vették. A jogtalanul eltulajdonított értékek közül a nyomozás során többet is felkutattak a rendőrök: néhány érték feltalálási helyét maguk a vádlottak mutatták meg, de olyan előfordult, hogy az elektromos kerékpárokba szerelt nyomkövető segítette a hatóságok munkáját.

Az ügyészség a Siófoki Járásbíróságra benyújtott vádiratában a 2023 júliusától letartóztatásban lévő vádlottakkal szemben börtönbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt.

A fénykép a nyomozó hatóság által felkutatott egyik elektromos kerékpáron végzett nyomkutatásról készült.