HírekKözélet

Ételszentelés 2024 Húsvétján a Marcali plébániatemplomban

2024. március 31-én, Húsvét vasárnapreggel – hagyományosan – 7 órakor kezdődött az ételszentelési szertartás a Marcali Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébániatemplomban.

Tomanek Ferenc Áron plébános először megáldotta, majd pedig megszentelte a szépen összeállított kosarakban hozott különféle ételeket: elsősorban a sonkát, a tojást, a kalácsot, a tormát és a bort; valamint az édességeket: például csokoládét és süteményeket, vagy a gyümölcsöt.

Az ételszentelési szokás a bibliai időkre vezethető vissza, amikor a zsidók az ünnepnek megfelelő ételeket, meghatározott sorrendben fogyasztották. Ez a hagyomány azonban napjainkra már átalakult a magyaros ételek íz-világnak megfelelően.A húsvéti ételek megáldása régebben főleg vidéken volt szokásban, ahol a hívek szépen feldíszített kosaraikban minden esztendőben elvitték a húsvéti reggelihez elkészített sonkát, tojást, tormát, kalácsot, és a bort is a templomba.Szerencsére mára már a városokban is visszatért ez a szép hagyomány, így évről-évre mindig sokan hozzák el húsvéti ételeiket megszenteltetni a plébániatemplomukba.

Írta és fotók: Kiss Kálmán