HírekKözélet

Balaton környéki ellenőrzések

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2024. július 1-től a nyári időszakban átfogóan ellenőrzi a Balaton környéki települések kereskedőit és szolgáltatóit. Ellenőrzésre akár hivatali időn kívül is számítani lehet. A NAV munkatársai elsősorban a hivatal adatai szerint kockázatos vállalkozásokat kísérik figyelemmel, így a vendéglátóegységeket, ajándékboltokat, piacokon, strandokon értékesítőket, fagylaltozókat. A NAV a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, illetve az online pénztárgépek szabályos üzemeltetését vizsgálja. Idén emellett kiemelt figyelmet kap a jövedéki szabályok betartása, valamint a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfelelő megállapítása, megfizetése is.

ADÓtraffipax: 27-34. hét – Nemzeti Adó- és Vámhivatal Somogy Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága

A NAV Somogy Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának adóellenőrei a 27. és 34. hét között a balatoni strandoláshoz és nyaraláshoz kapcsolódó kereskedőket, vendéglátókat és szolgáltatókat ellenőrzik.

Frekventált napok:

  • 2024.07.01: strandcikkeket árusítók,
  •  2024.07.16: balatoni fagylaltárusok,
  • 2024.08.01: Somogy vármegye strandjainak vendéglátói és szolgáltatói,
  • 2024.08.06: balatoni fagylaltárusok,
  • 2024.08.15: Balaton és környéki taxisok.

A revizorok a számla- nyugtaadást, a foglalkoztatotti bejelentések szabályszerűségét és az áruk eredetét vizsgálják.

Az adóhatóság továbbá ellenőrzi az építkezéseket, különös tekintettel az alkalmazottak bejelentésére. Emellett az ellenőrzések kiterjednek még a közterületen árusító szezonáliszöldség- és gyümölcskereskedőkre, az online vásárlásokra, illetve a jövedéki termékekre is.

A közzétett információk nem zárják ki, hogy a vármegye egyéb területein is lehetnek ellenőrzések.