HírekKultúra

Húsvéti ünnepek Marcaliban a hívek részvétele nélkül – a koronavírus idején

A koronavírus-járvány miatt – mindössze néhány közreműködő kivételével – a hívek részvétele nélkül lehetett megtartani a nagyheti szertartásokat és a húsvéti ünnepeket a marcali Gyümölcsoltó Boldogasszony plébániatemplomban.

2020. április 12-én, Húsvétvasárnap 9 órakor közvetítette a Tavi Tv húsvét vigíliájának a szertartását, melyet Kiss Iván c. prépost, esperes-plébános celebrált. A liturgia – a járvány miatt – rövidebb formában történt, a templom bejáratánál elvégzett tűzszentelés szertartása ezúttal elmaradt. A húsvéti gyertyás bevonulás is csak a sekrestyéből indult. Majd Balogh Bálint kántor elénekelte a húsvéti öröméneket. Ezután az ószövetségi olvasmányok következtek Kozma Krisztián Kazinczy-díjas versmondó és Tóth Eszter Ágnes gimnazista tolmácsolásában. Ezt követően a dicsősséggel kezdődött meg a feltámadási szentmise, miközben ismét megszólaltak a nagycsütörtök este óta néma harangok.

A szentmise alatt elhangzott a keresztségi fogadalom megújítása is, majd Iván atya elvégezte a vízszentelési szertartást is dr. Gyulai Botond akolitus közreműködésével.

A szentmise végén a szokásos feltámadási körmenet is elmaradt, s idén csak az Oltáriszentséggel adott áldást Iván atya és nemcsak a városra, hanem annak környékére is, a hívőkre és nem hívőkre egyaránt. Végül elvégezte az ételszentelési szertartást is, és a tv-n keresztül megáldotta a húsvéti reggelihez elkészített sonkát, tojást, tormát és kalácsot.

Kiss Iván atya ezután még mindenkinek áldott húsvétot kívánt, és ünnepi zárszóként hozzáfűzte még intelmeit: „Isten áldjon titeket! Maradjatok otthon és ne felejtsetek el imádkozni!”

Írta és fotók: Kiss Kálmán