HírekKözéletKultúraSzines

A magyar kultúra napja 2018.

Az eseményt koncertekkel, könyvbemutatókkal és irodalmi estekkel is ünneplik ma országszerte.
A magyar kultúra napját 1989 óta január 22-én ünnepeljük, mert Kölcsey Ferenc – a kézirat tanúsága szerint – 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Az ünnep alkalmából kiállításokat és koncerteket szerveznek, könyvbemutatókat, irodalmi esteket és színházi előadásokat tartanak.

Somogy megyei programok:

Siófokon hétfőn 18 órától az Egerszegi Akusztik Zenekar egyedi megzenésített József Attila-, Nagy László-, Hell István-verseket és prózai műveket a város kulturális központjának kávéházában. A Fonyódi Kulturális Központba szintén január 22-én, hétfőn 17 órától az Esztrád Színház adja elő “Aki a múltba tekint, az a jövőbe lát” című produkcióját.

Marcaliban, a kulturális központban a helyi könyvtár és múzeum tart ünnepséget hétfőn 17 órától, az eseményen megnyitják a 2017-ről jelentjük! című kiállítást, s emellett bemutatják Szaka Zsolt Marcali – Egy kis város a Balaton hátterében című könyvét.

Tabon, a helyi művelődési központban január 22-én nyit a Mozaik művészet Bene Zsolttal című, február 2-ig látható kiállítás, 17 órától Orbán Erika író könyvbemutatójára várják a közönséget.

Városi ünnepséget szerveznek a mai napon Barcson és Csurgón is.

További programok az országban:

Pécsett megrendezik az Együtt szaval a nemzet című programot és a baranyai megyeszékhelyen indul az Arany 200 országos lemezbemutató turnéja. Bordás Józsefnek, a Magyar Jazz Szövetségi elnökségi tagjának 80 perces darabját 12 tagú zenekar, 2 színművész és 2 balettművész közreműködésével adják elő.

Ezen a napon hirdetik ki a Székesfehérvár történeti központja építészeti pályázat eredményét, Egerben pedig bemutatják a város Európa Kulturális Fővárosa-pályázatát. Ugyancsak a magyar kultúra napján tartják a Kulturális Örökség Európai Éve hazai megnyitóját Budapesten.