HírekSzines

Felújították a kéthelyi piros „sáv” turistautat

A Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület szervezésében a Marcali Természetjárók Baráti Körének tagjai ismét elkezdték a környékbeli gyalogos turistautak jelzéseinek a felújítását. Az erre a nyárra vállalt kb. 20 kilométerből elsőként a kb. 3 km hosszú kéthelyi utat újították fel.

A 2011-ben kialakított, a falu központjából a Paraplihoz vezető turistaút a megye egyik leglátványosabb helyi útszakasza. Útközben a csodálatos panorámának köszönhetően többször Kéthely falu látképe, máskor a környező szőlőhegyek és a környékbeli települések, és sokszor a Balaton tárul elénk a túlparti tanúhegyekkel.

Az út végállomásán elhelyezett – szépen összeállított – ismertető tábla szerint a Baglas 220-230 méter magasan fekvő területén terjedelmes későbronzkori földvár sáncai figyelhetők meg. Egy kb. 450 m hosszú és helyenként 200 m széles földvár körvonalazódik, alakja emberi lábnyomhoz hasonlatos.

Az észak-déli irányú sáncrendszer délnyugati részének száz méter hosszú szakasza ma is jól kivehető. Az ilyen földvárak általában lakóterületek voltak, amelyeket sáncokkal és árokkal védtek.

A földvár déli peremén a helyiek által Paraplinak nevezett 25×20 méter alapterületű mesterséges domb található. Tengerszint feletti magassága 237 m.

Feltételezhető, hogy egy középkori „motte” típusú vár volt, de régészeti feltárással nem bizonyították. Ezek a kisméretű földvárak általában földesúri magánvárak voltak, hazánkban a 12-13. században jelentek meg.

A várárokkal körülvett, fából és kőből készült várfalon belül ugyancsak fából (esetleg kőből) készült kis lakóépítmény, őrtorony állt.

A 20. század első felében a halom tetején fából készült „paraplé” (ernyő) volt, ahová alkalmanként a Hunyadi család tagjai kikocsikáztak gyönyörködni a szép balatoni panorámában.

Ma a halom tetején egy felújításra szoruló vadász lesre emlékeztető kilátó áll. Kis tűzrakó és asztal, pad várja a gyalogos turistákat.

Köszönet jár minden lelkes önkéntesnek, aki a felújításban részt vett!

Fényképek: Bakonyi Bernadett, Fábos-Landi Vivien, Incze Zoltán, Szaka Zsolt