HírekKözélet

77 éve történt a doni áttörés – Megemlékezést tartottak az Iparosházban

2019. január 13-án, vasárnap 17 órától a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület székházában megemlékezést tartottak a doni áttörés 77. évfordulóján.

Elsőként az udvari emlékműnél, a Himnusz eléneklésével vette kezdetét a program, majd Szaka Zsolt elnök köszöntőjét és bevezető gondolatait követően Fábos-Landi Vivien és Sziva László ipartestületi tagok koszorút helyeztek el. Ezután a megjelentek gyertyagyújtással és főhajtással adóztak a katonahősök és áldozatok emléke előtt.

A megemlékezés ezután a székházban folytatódott, ahol Juhász Sándor elszavalta a Hősök sírja című verset. Ezt követően Forgó Ferenc ipartestületi tag tartott vetített képes előadást az előzményekről, a magyar hadsereg kiszállításáról és körülményeiről, majd a Don folyónál lezajlott összecsapásokról, a keleti front eseményeiről, valamint a bekövetkező katasztrófáról.

A hallgatóságnak elmondta, hogy a magyarok kevés tartalékokkal rendelkeztek és széles frontszakaszt kellett védeniük. Végül 1943. január 12-én megindult a szovjet támadás, amely aztán a magyar tragédiához vezetett. A magyar csapatok felszereltsége sok tekintetben elmaradt a követelményektől, a legfőbb hiányosságok a tüzérségi eszközök és a gépesítettség hiányában keresendők. Forgó Ferenc előadásában részletesen bemutatta a hadsereg szervezeti felépítését, de kitért a fontosabb haditechnikai eszközökre és parancsnokok bemutatására is.

A rendezvényen Szaka Zsolt elnök tájékoztatta a megjelenteket a következő programokról és a februárra tervezett emléktúráról, amit a doni hősök és áldozatok tiszteletére szervez az Ipartestület.

Írta és fotók: Kiss Kálmán