HírekKék-hírek

Végigpusztította a viharciklon Somogy megyét

Vasárnap végigpusztította Nyugat-Európát a Ciara nevű viharciklon, amely hétfőn a Kárpát-medencén is átrobogott. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésének megfelelően a dunántúli megyékben helyenként a 100 km/órás sebességet is meghaladó, rendkívül erős, délnyugati irányú széllökések komoly károkat okoztak a hétfői nap során.

A hét első napján közel 150 alkalommal kérték Somogy megyében a tűzoltók segítségét a viharciklon által okozott károk felszámolásában. A beavatkozások mintegy kétharmadát tette ki az utakra dőlt fák és leszakadt faágak jelentette közlekedési akadályok megszüntetése. Huszonötször vonultak a tűzoltók épületben, házak tetőszerkezetében keletkezett károk miatt és több esetben járművek is megsérültek a viharos szél rombolása nyomán. Elektromos vezetékekre dőlt fát és ágakat 18 alkalommal távolítottak el az egységek a Somogyban.

A már felszámolt káreset helyszínéről a tűzoltó egységeknek nemegyszer azonnal újabb kárhelyre kellett vonulniuk. A műveletirányítás a veszélyeztetés és az események jellege alapján határozta meg a beavatkozások sorrendjét. Az egységek még az éjszaka folyamán is dolgoztak a károk elhárításán.

Legnagyobb pusztítást Somogy középső területein, Kaposvár és Nagyatád térségében végezték a heves széllökések, de az egész megyében keletkeztek károk a viharciklon nyomán.

Fotó: Kaposvár HTP, Nagyatád HTP, Böhönye ÖTP, KÖTÉL Egyesület, Kadarkút ÖTP, Balatonboglár ÖTP