Hírek

17 fok, napsütés – hagyományos újévi túra

Ismét újévi kijózanító túrát szervezett a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület, immár negyedik alkalommal.  🙂

Közel negyven elszánt természetbarát gyűlt össze a Noszlopy iskola előtt Újév délutánján. Ha a két kutyust is beleszámoljuk, akkor éppen 40.  🙂

Remek hangulatban, valóban a tiszta levegőn felfrissülve vágott neki a társaság a szőlőhegyi kirándulásnak. Nagy örömünkre több új csapattaggal bővült a Marcali Természetjárók Baráti Köre.

Hagyományos újévi túránkat eredetileg a szépen felújított Bájhóber-emlékhelyhez terveztük. Az előzetes bejárás beigazolta a félelmünket: sáros, szinte járhatatlan szakaszok vártak volna ránk.  🙁 Majd, ha fagy…

Újra tervezés után meglepetés útvonalon haladt végig a természetbarát társaság. A fagy hiányának ellenére így a sarat is megúsztuk.

Az időjárás kegyes volt hozzánk, a tél közepéhez képest túlságosan is. A túra jelentős részén ragyogott a Nap és fokozatosan kerültek le a ruharétegek a résztvevőkről.

6 km gyaloglást terveztünk, a szőlőhegy frekventált, lakott (így jól járható utakkal ellátott) területein keresztül.

A várost a Vereckei utcán keresztül hagytuk el, majd a horhóból kiérve a Szent Orbán-kápolna felé kanyarodtunk. Kanyargós, lakóházakkal és gondozott pincékkel, birtokokkal övezett utunk átvezetett a galamboki úton. A Focska-kanyar érintésével a Borbarátok útján indultunk vissza a város felé.

Túrázó barátunk, Simon József felajánlotta, hogy a pincéjénél megpihenhetünk, így hát kis újra tervezéssel módosítottunk az eredeti útvonalterven. Sajnos kulcs nem volt nála 😀 .

A kert végében tudtunk csacsit simogatni és rácsodálkozhattunk „fentről” a marcali naplementére.

A Nektár utca elhagyása után a „Vaskereszt” után a város felé vettük az irányt.

Arra a kérdésre, hogy ki járt már ezeken a helyeken – nagy meglepetésünkre – csak néhányan válaszoltak igennel. (Egy-egy részt már bejártunk a korábbi túráinkon, de az útvonal szinte minden résztvevőnek kínált meglepetést.)

Még mindig tudtunk újat mutatni Marcalihoz közel…

Köszönet illeti a résztvevőket, hogy az ünnepek és a Szilveszter után a mi programunkat választották az otthoni pihenés helyett. Ez is pihenés volt, csak aktívan, jó társaságban…..

Békés, boldog és szeretetteljes újesztendőt kívánunk mindenkinek!

Írta: Szaka Zsolt

Fényképek: Kiss Kálmán, Szaka Zsolt