HírekKözélet

A doni áttörés áldozataira emlékeztek Marcaliban

2022. január 12-én, szerdán 17 órakor a Boldog II. János Pál pápa téren álló második világháborús emlékműnél mécsesek gyújtásával emlékeztek néhányan a doni áttörés 79. évfordulóján a magyar és a somogyi, illetve marcali hősökre áldozatokra.

A helyi civil szervezetek által már hagyományosan megrendezésre kerülő előadás és a nyilvános megemlékezés az idén is – a koronavírus-járvány miatt – elmaradt településünkön.

A Római Katolikus Plébániahivatal előtti emlékműnél Móring József Attila országgyűlési képviselő osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Beszédében az emlékezés és emlékeztetés fontosságát hangsúlyozta, valamint Isten irgalmát kérte, hogy az elhunyt katonák örök nyugodalmat nyerjenek, és soha többé ne ismétlődjön meg ilyen szörnyű tragédia, ami a magyarságot sújtja.

Ezután a megjelentek, élükön Móring József Attila országgyűlési képviselővel mécseseket gyújtottak és helyeztek el az emlékműnél. Rajta kívül a Somogy Megyei Önkormányzat nevében Huszti Gábor, a Közgyűlés alelnöke, és Mohari Zsolt önkormányzati képviselő hajtottak fejet. A helyi civil szervezetek részéről pedig az elnökök: Pomozi Istvánné, a Marcali Szépasszonyok és a Fiúk Hagyományőrző Egyesületet, Szaka Zsolt, a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület, továbbá Kiss Kálmán, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Marcali Csoportja képviseletében tisztelegtek és helyezték el mécseseiket a résztvevő tagtársaikkal együtt.

A második világháború egyik legnagyobb magyar katasztrófája a 2. magyar hadsereg pusztulása volt a Don-kanyarban. 1943 januárjában a szovjet hadsereg általános támadást indított a magyarok arcvonala ellen. Az elesettek és fogságba esettek pontos számát még ma sem tudják a történészek pontosan megállapítani. A becslések szerint 40 ezren vesztették életüket, 70 ezer katona pedig fogságba került, akik közül később további tízezrek pusztultak el az embertelen körülmények következtében. Somogy megyéből megközelítőleg 15 ezren vettek részt a doni ütközetben. A veszteségük hat-hétezer főre tehető a sebesültekkel együtt.

Tisztelet a hősöknek és az áldozatoknak!

Írta és fotók: Kiss Kálmán