HírekKék-hírek

A kéménytűz megelőzhető

Somogy megyében tavaly 332 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat,minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik, tudtuk meg a Somogy MegyeiKatasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatójából.

Főként az elhanyagolt és eltömődött kémények, továbbá a füstelvezetőn található repedések okozhatnak problémát. Fontos a kéményseprők rendszeres ellenőrző munkája. Ezt a lakástulajdonosoknak kell kérniük. Telefonon, az ingyenesen hívható 1818-as számon a 9-es, majd 1-es menüpont kiválasztásával foglalhatunk időpontot. Ezt követően a kéményseprő felkeresi otthonunkat, és elvégzi az ingyenes ellenőrzést.  

 Kéménytüzek megelőzése:

  1. Rendszeresen tisztítsa ki kéményét és tüzelőberendezését!  Házilagosan kémény kiégetést soha ne végezzen.
  2. Gyakran szellőztessen! Soha ne állítson fel tüzelőberendezést olyan helyiségben, ahol tűzveszélyes anyagot (pl. oldószert) tartalmazó levegő van vagy ahová ilyen levegő beszivároghat!
  3. Gondoskodjék arról, hogy mindig megfelelő mennyiségű égési levegő álljon rendelkezésre! Ne tömítse le teljes mértékben az ablakok és ajtók réseit! 1 m3földgáz, illetve 1kg tüzelőolaj elégetéséhez 15-18 m3 levegő szükséges. 1 kg tűzifa elégetése kb. 12-15 m3 levegőt igényel. A kazánházba vagy a fűtőhelyiségekbe építtessen szellőzőnyílásokat és azokat hagyja szabadon!
  4. Gondoskodjék arról, hogy a tüzelőberendezés-helyiségben (kazánházban) mindig kellő tisztaság legyen!
  5. Ne tüzeljen el műanyagot, festett és rétegelt, nedves fát, lemezt, falemezt, vasúti talpfát, szemetet, hulladékot, fáradt olajat!
  6. Csak engedélyezett begyújtó anyagot használjon a tüzeléshez!
  7. Csak a tüzelőberendezéshez engedélyezett tüzelőanyagot használja!
  8. Szél esetén vagy alacsony külső hőmérsékletnél a kémények huzata erősen megnőhet. Egy megfelelően beépített és működő huzatszabályozó sokat segíthet.
  9. Laza, rosszul záródó kéményajtók, tömítetlen kazántagok, rosszul szigetelt égéstermékelvezető-csövek csökkentik a hatásfokot, ráadásul ezek tűzveszélyesek.
  10. Kéményét és tüzelőberendezését rendszeresen ellenőriztesse szakemberrel! A kéményseprő szolgáltatót ne tekintse ellenségnek az Ön biztonsága érdekében szeretné a kéményt ellenőrizni.

Ne bízza családja biztonságát a véletlenre, bízzon a jó szerencsét hozó kéményseprőkben- hívja fel a figyelmet a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

kiemelt kép: illusztráció