HírekKözélet

Szent László érmet kapott Ladencsics János Zoltán

2022. október 15-én, Budapesten, a Rendőrségi Igazgatási Központban adták át az Országos Polgárőr Szövetség idei kitüntetéseit. A rendezvényen ünnepi beszédet mondott Dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, majd Dr. Túrós Andrással, az OPSZ elnökével adta át a Belügyminisztérium, valamint a Polgárőrség díjait.

Marcaliból Ladencsics János Zoltánt a Mesztegnyői Polgárőr Egyesület örökös tiszteletbeli elnökét Szent László éremmel tüntették ki és ismerték el munkáját a polgárőr mozgalomban végzett kimagasló tevékenysége elismeréseként.

Ladencsics János Zoltán volt a kezdeményező, aki először vetette fel, hogy a polgárőrségnek is lehetne védőszentje. Ötletével elsőként Kiss Iván címzetes prépost, esperes-plébánost kereste meg, hogy segítségével püspöki jóváhagyást is kapjon Balás Béla kaposvári megyéspüspök által. A hozzájárulás után Peszt Péter, az akkori Somogy Megyei Polgárőr Szövetség (SMPSZ) elnöke jóváhagyásával, a Mesztegnyőn tartott négy megyés találkozón felvetette és végül egyhangúlag megszavazták ezt a javaslatot. Majd az országos polgárőrség is jónak tartotta az ötletet és végül az országgyűlés is elfogadta a beterjesztést.

Ezek után Mesztegnyőn készült el az első Szent László szobor az ottani polgárőrök jóvoltából. A szobor a fafaragó táborban készült.

Ladencsics János Zoltán köszönetet mond a megyeri elnököknek, akik már 5 éve, Peszt Péter javaslatára megszavazták a Szent László érmet neki, és most Kovács Attila megyei alelnök utánajárásával végül meg is kapta.

De első sorban a mesztegnyői polgárőröknek is jár a köszönet, mivel nélkülük nem kaphatta volna meg Ladencsics János Zoltán a kitüntetést; és tisztelettel megköszöni a volt és az elhunyt, valamint a most is aktív polgárőr társainak a munkáját.

Forrás: opsz.hu

Fotók: Béres Ádám, Kovács Attila