HírekKék-hírek

A hideg időben is figyelni kell, mivel és hogyan fűtünk

A hideg időjárás miatt sokan intenzívebben fűtenek a megszokottnál. Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet a fűtőeszköz nem megfelelő használata, vagy a szellőztetés hiánya.

A lakástüzek és egyéb balesetek elkerülése érdekében tartsa be az alábbi szabályokat, hogy biztonságban tudhassa otthonát és szeretteit:

– Mindig olyan tüzelőanyaggal fűtsön, amely elégetésére az adott fűtőeszközt megtervezték, mert a nem rendeltetésszerű használat fokozza a korom lerakódásának esélyét az égéstermék-elvezetőben!

– Ne fűtsön háztartási hulladékkal, lakkozott, festett, vagy nedves fával, műanyaggal, ronggyal, színes papírral vagy gumihulladékkal, mert ezek égésekor nemcsak több korom rakódik le a kéményben, hanem veszélyes anyagok is felszabadulnak! Ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint megfelelő fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban.

A lerakódott koromréteg fűtés során izzani kezd és kéménytűzhöz is vezethet, a kéményről a tűz pedig másodpercek alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére. Növeli a balesetek kockázatát a nem megfelelő műszaki állapotú fűtőberendezés használata. Egy nem megfelelően karbantartott és fokozott igénybevételnek kitett készülék használata különösen veszélyes. Éppen ezért nem szabad elmulasztani a kémények tisztítását! Éljen az ingyenes kéményseprés lehetőségével!

kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon az időpontfoglalás ikonra kattintva lehet időpontot foglalni. Telefonon pedig a 1818-as számon a 9-es, majd 1-es menüpont kiválasztásával foglalhat időpontot.

A nyílt égésterű fűtőeszközök a szoba levegőjét használják el az égés során. Ezek jól szigetelő ajtók és ablakok esetén nem jutnak elég levegőhöz és – legyen bármennyire jó huzata is a kéménynek – másodpercek alatt veszélyes mennyiségű szén-monoxid jöhet létre.

Viszont nem elegendő néha kinyitni az ablakot, automatikus légbevezetőket kell beépíteni, amelyek garantálják a levegő-utánpótlást a lakásban. A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, ezért életet menthet, ha a fűtőeszköz egy-másfél méteres körzetében, fejmagasságban működik egy szén-monoxid-érzékelő.

A katasztrófavédelem rendszeresen ellenőrzi a boltokban elérhető érzékelőket, azonban a kereskedelemben lehet találkozni nem megbízható készülékekkel.

A megfelelő és nem megfelelő szén-monoxid-érzékelők listája az alábbi linken érhető el: https://katasztrofavedelem.hu/33883/szen-monoxid-erzekelok.

kiemelt kép:  gettyimages.com