HírekKözélet

Nemzeti Összetartozás Napja: Trianon 104 – Megemlékezés azIparosházban

2024. június 4-én, kedden – a Nemzeti Összetartozás Napján – a trianoni békediktátum aláírásának 104. évfordulóján – a korábbi évek hagyományait követve – megemlékezett a világ magyarsága, így a marcaliak is.

 A program részeként a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége felhívására, 16 óra 30 perckor – az aláírás időpontjában – a Gyümölcsoltó Boldogasszony plébániatemplomban megszólaltak a harangok, a magyar történelem egyik legnagyobb tragédiájára emlékeztetve. Majd 18 órától, a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület székházában megemlékezéssel, majd irodalmi műsorral, végül koszorúzással folytatódott a rendezvény, melyet megtisztelt jelenlétével Huszti Gábor, a Somogy Vármegyei Közgyűlés alelnöke.

A Himnusz eléneklése után, a vendégeket elsőként Szaka Zsolt ipartestületi elnök köszöntötte, majd ünnepi beszédet dr. Pozsonyi Márk polgármesterjelölt mondott, aki a nemzeti összetartozás fontosságát hangsúlyozta, és a trianoni békediktátum máig ható következményeire is utalt felszólalásában.

Ezt követően Kurucz Ádám Konrád színész, Latinovics-díjas versmondó előadásában „Népem. Fajtám. Vérem!” címmel egy Wass Albert portréműsor hangzott el.

Majd ezután az udvari emlékműnél koszorúzással, majd gyertyagyújtással folytatódott a program, ahol közreműködött a Fény Gyermekei Katolikus Zenekar.

A KÉSZ Marcali Csoportja a rendezvény alatt adományokat is gyűjtött a központi temetőkápolna előtti kereszt felújítására.

Írta: Kiss Kálmán