HírekKözélet

Megyei labdarúgás nem létezne a polgárőrök nélkül

Az elmúlt nyolc évben egyre jobbá és szorosabbá vált az együttműködés a Polgárőrség és az MLSZ között, így elmondható, hogy ma már nem létezne megyei labdarúgás a polgárőrök nélkül – hangzott el Telkiben, az MLSZ székházában tartott III. Foci Fórumon.

A Magyar Labdarúgó Szövetség, valamint az Országos Polgárőr Szövetség megyei képviselőinek részvételével megtartott Foci Fórumon Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke egyebek mellett arról beszélt, hogy a két szövetség 2013-ban kötött együttműködése mára odáig fejlődött, hogy megyei bajnoki mérkőzések nem léteznének a nagy áldozatot vállaló polgárőrök nélkül.

Hasonlóan vélekedett köszöntőjében Dr. Túrós András is. Az OPSZ elnöke sporttörténeti és sportbiztosítási eseménynek nevezte a nyolc évvel ezelőtti megállapodást, amelyet tartalmában, folyamatában és végrehajtásában is a legjobbnak lehet minősíteni.

– A polgárőrök sokszor túl is teljesítik az együttműködésben foglaltakat és már magasabb szintű meccseket is biztosítanak, mert a mérkőzések biztonsága része az általános közbiztonságnak is – fogalmazott az elnök, aki elmondta, jelenleg a meccsek biztosítására kapott 5 millió forintos MLSZ támogatásból 54 egyesület részesül, ez egyrészt nagyon kevés pénz a biztosításhoz szükséges felszerelésekre és más költségekre, másrészt, ennél sokkal több településen és mérkőzésen dolgoznak polgárőrök.

– Éppen emiatt az MLSZ és az OPSZ között körvonalazódik egy olyan kampány, amelynek keretében jövőre 200 egyesületet vonnának be az együttműködésbe az MLSZ által biztosított megemelt, mintegy 20 millió forintos támogatási összeggel – jelentette be Dr. Túrós András.

Samu István, az MLSZ biztonsági igazgatója a támogatásokkalkapcsolatban elmondta, hogy az elszámolások rendben megérkeztek. Az igazgató minden érintett egyesületet arra biztatott, hogy a hatékonyabb közös munka érdekében vegyék fel a kapcsolatot az MLSZ megyei szervezeteivel és ahol még nincs, alakítsák meg a biztonsági bizottságokat. Miután megyénként eltérőek a biztonsági problémák, azért Samu István kulcsfontosságúnak nevezte a polgárőrök képzését, amit az MLSZ támogat. Mint mondta, a kockázatelemzés és az operatív munka előfeltétele az eredményes együttműködésnek.

Minden felszólaló elborzasztónak nevezte, hogy a magyar meccseken egyre jobban erősödik a verbális erőszak, amely nem csak erkölcsi, de anyagi károkat is okoz a hazai futballnak. Ehhez kapcsolódóan Varga Zsolt László az MLSZ Jász-Nagykun-Szolnok megyei igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy vidéken, a megyei bajnokságok mérkőzésein vannak ugyan különbségek a megyék között, de az minden kisebb település csapatára igaz, hogy ismerik egymást a szurkolók, a játékosok és a rendezők. Az igazgató úgy véli, a szurkolói magatartást csak az adott település egyesülete tudja befolyásolni. Mindezek alapján az egyesületeknek meg kell értetniük a nézőikkel, hogy a helytelen, provokáló magatartásukkal, a trágár beszéddel a saját csapatuknak ártanak. Több településen egyébként már alkalmazzák azt a megoldást, hogy a vendégcsapattal együtt polgárőrök is érkeznek az idegenben játszott meccsekre, mert a saját szurkolóikat ők ismerik a legjobban.

-Ezt a módszert egyébként sikerrel alkalmazzák már Zalában is – erről az ugyancsak felszólaló Horváth Róbert beszélt. A Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnöke azt mondta, havonta az MLSZ és a Rendőrség kockázatelemzése alapján döntik el, hogy – beleértve az NB1-es meccseket is – kik lehetnek ott egy-egy mérkőzés biztosításánál. Kihasználják a polgárőrök vitathatatlan előnyeit, például azt, hogy mindenkit ismernek, és hogy helyben egyébként is rendszeresen végeznek jelzőőri-és figyelőszolgálatot.

Megköszönve a magyar labdarúgás biztonságáért végzett egész éves munkájukat a Fórum végén az MLSZ versenyigazgatójának oklevelét és jutalmát adta át Samu István és Dr. Túrós András:

  • az Egerszalóki Polgárőr Egyesületnek,
  • a Sárisáp-Annavölgy Polgárőr Egyesületnek, valamint:
  • Nagy Sándornak, a Marcali Város Polgárőr Egyesülete tagjának,
  • Kecse Lászlónak, a Tiszaföldvár Városi Polgárőr Egyesület elnökének,
  • Kis-Czakó Lászlónak, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Polgárőr Egyesület tagjának,
  • id. Fehér Józsefnek és ifj. Fehér Józsefnek, a Farmosi Polgárőr Egyesület tagjainak.

szöveg: Bakonyi Ágnes
fotó: Sebestyén Jenő