HírekKék-hírek

Embercsempészet miatt őrizetben 

Somogy vármegyében a járőrök 24 határsértőt tartóztattak fel Böhönye – Terebezdpuszta közigazgatási területén.

Vése közigazgatási területén, a 61-es számú főút 159-es kilométerében 2023. augusztus 3-án 13 óra 28 perckor a járőrök ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú tehergépkocsit, amit egy iraki férfi vezetett. A jármű utasainak egy része az intézkedés megkezdése előtt elmenekült a helyszínből. Az tehergépkocsiban az ellenőrzés során a sofőrön kívül egy, magát marokkói és egy, magát szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott. Az elmenekült illegális migránsok felkutatásra tett intézkedések eredményként,  a rendőrök Böhönye-Terebezdpuszta külterületén 17 óra 55 perckor 21, magát algériai és egy, magát szír állampolgárnak valló külföldit tartóztattak fel.   

Az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben – őrizetbe vétele mellett – embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.